راهنمای کسب کارشناسی ارشد/دکترای مدیریت

راهنمای کسب کارشناسی ارشد/دکترای مدیریت

مشاوره و ارائه دروس و اطلاعات لازم برای توفیق در کسب مدرک
راهنمای کسب کارشناسی ارشد/دکترای مدیریت

راهنمای کسب کارشناسی ارشد/دکترای مدیریت

مشاوره و ارائه دروس و اطلاعات لازم برای توفیق در کسب مدرک

آمادگی در زمینه تهیه پورپوزال و پایان نامه و امتحان دکتری

دوستان و دانشجویان گرامی


آمادگی در زمینه مشاوره و راهنمایی تهیه پورپوزال و پایان نامه و امتحان دکتری ( تهیه کتاب  وآزمون ) رشته  کارشناسی ارشد مدیریت می باشیم 

مجددا می گویم مشاور و راهنمایی که توسط خودتان انجام شود 

از کلیه مراحل  انتخاب موضوع تا دفاع و تهیه مقاله 

در صورت تمایل به  ایمیل bnaghavian@ymail.com


اگر وام هم خواستید این بانک ارائه می دهد 

در دنیای کنونی پیشرفت و توسعه پایدار یک سازمان دانش محور و رشد اثربخشی فعالیت‌های آن؛ در گرو شناسایی نقاط بهبود سازمانی در کنار ترویج دانایی محوری به منظور تحقق چشمانداز سازمانی می‌باشد. به همین منظور بانک مهر اقتصاد در جهت تحقق مسئولیت‌های اجتماعی خود در راستای عمق بخشی به مطالعه و تحقیق در بازارهای پولی و مالی کشور، اقدام به حمایت از پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه‌های کشور می نماید.

ضوابط حمایت از پایان نامه

  • حمایت مالی از پایان‌نامه‌هایی صورت می‌گیرد که طرح پیشنهادی (پروپوزال) آنها با هماهنگی بانک تهیه شده باشد.
  • لازم است دانشجویان ابتدا موضوع پایان‌نامه خود را بر اساس اولویت هایی انتخاب کنند که توسط بانک از طریق سایت اعلام می‌شود. سپس بر اساس موضوع انتخابی فرم پروپوزال را از سایت دریافت کرده و پس از تکمیل آن با نظر اساتید راهنما و مشاور و پیش از تایید نهایی دانشگاه برای بانک به آدرس  thesis@mebank.ir ارسال نمایند.
  • پروپزال اولیه در شورای پژوهشی بانک مطرح و به لحاظ فنی مورد ارزیابی قرار می گیرد. مراتب مبنی بر تایید، مشروط به اصلاحات یا عدم تایید به اطلاع دانشجو می رسد.

پایان‌نامه‌هایی که هنوز وارد مرحله اجرایی نشده باشند
یا حداکثر 6 ماه از تاریخ تصویب پروژه در مراجع ذیربط دانشگاه نگذشته باشد،
در صورت تأیید بانک از حمایت مالی برخوردار خواهند بود.
همچنین 
طرح نباید از حمایت دیگر سازمان‌ها برخوردار باشد.

  • دانشجو باید در دفاع از پایان‌نامه موفقیت حاصل نماید.
  • مدت زمان مجاز برای ارائه پایان‌نامه به بانک برای دانشجویان دکتری حداکثر 2 سال و کارشناسی ارشد حداکثر 1 سال است.
  • دانشجو موظف است حداقل یک مقاله استخراج شده از پایان نامه را به منظور چاپ در نشریه بانک ارائه نماید.
  • حداکثر زمان ارائه مدرک اعلام پذیرش مقاله و اصل مقاله استخراج شده از پایان نامه یک سال پس از ارائه گزارش نهایی است.
  • به منظور چاپ مقاله از پایان‌نامه حتماً باید با بانک هماهنگی شود.
  • تصمیمگیری در مورد میزان دقیق حمایت مالی توسط شورای پژوهشی بانک انجام می‌شود.
در صورتی که نمره پایان‌نامه دانشجو کمتر از 14 ارزشیابی شود،
پایان‌نامه از نظر بانک مردود شناخته می‌شود و مبلغی به آن تعلق نمی‌گیرد.
  • در ابتدای شروع پروژه ناظر طرح از سوی شورای پژوهشی بانک به دانشجو معرفی می‌شود. بدین منظور، دانشجو موظف است طبق جدول زمانبندی اجرای تحقیق و ارسال گزارشات مرحله ای، گزارشات پیشرفت کار را به ناظر پروژه ارائه و در جلسات هماهنگی شرکت کند.

نرم افزار هایی که برای تحلیل آماری پایان نامه

نرم افزار Lingo (دانلود نرم افزار + آموزش تصویری)

با استفاده از نرم افزار لینگو دانشجویان رشته‌های مدیریت و صنایع می توانند مسائل برنامه ریزی خطی که مربوط به درس تحقیق در عملیات می باشد را حل کنند. نرم افزار لینگو (Lingo ) ساخت شرکت Lindo System می باشد. نرم افزار دیگری به نام لیندو (Lindo‌) نیز موجود است که Lingo کلیه امکانات آن را در خود دارد و در صورت داشتن Lingo‌ نیازی به Lindo‌ ندارید. این نرم افزار نیاز به سیستم قوی ندارد و روی یک سیستم معمولی نصب و اجرا می شود و بسیار سبک است. این نرم افزار می تواند مسائل زیر را حل کند:

Linear
Nonlinear (convex - nonconvex/Global)
Quadratic
Quadratically Constrained
Second Order Cone, Stochastic
Integer optimization

قابلیت های کلیدی نرم افزار Lingo:
- بیان ساده مدل برنامه ریزی
- قابلیت ورود اطلاعات از نرم افزارهای بانک داده و صفحه گستره (Access و Excel )
- قابلیت استخراج و ارسال نتایج حل مسئله به نرم افزارهای اکسس و اکسل
- قدرت بالا در حل مسائل با بهره گیری از بهینه ترین روش
- قابلیت فراخوانی نرم افزار از داخل نرم افزار بانک اطلاعاتی یا ماکرو در اکسل به صورت تعاملی
- دارا بودن یک راهنمای مفصل و کامل و جامع برای کاربران

 

جهت دانلود نرم افزار اینجا کلیک کنید


-------------------------------------

جزوه تصویری آموزش کامل لینگو , lingo

با استفاده از نرم افزار لینگو دانشجویان رشته‌های مدیریت و صنایع می توانند مسائل برنامه ریزی خطی که مربوط به درس تحقیق در عملیات می باشد را حل کنند. نرم افزار لینگو (Lingo ) ساخت شرکت Lindo System می باشد. نرم افزار دیگری به نام لیندو (Lindo‌) نیز موجود است که Lingo کلیه امکانات آن را در خود دارد و در صورت داشتن Lingo‌ نیازی به Lindo‌ ندارید. این نرم افزار نیاز به سیستم قوی ندارد و روی یک سیستم معمولی نصب و اجرا می شود و بسیار سبک است.

 

جهت دانلود اینجا کلیک کنید


جزوه تصویری آموزش کامل لینگو , lingo

با استفاده از نرم افزار لینگو دانشجویان رشته‌های مدیریت و صنایع می توانند مسائل برنامه ریزی خطی که مربوط به درس تحقیق در عملیات می باشد را حل کنند. نرم افزار لینگو (Lingo ) ساخت شرکت Lindo System می باشد. نرم افزار دیگری به نام لیندو (Lindo‌) نیز موجود است که Lingo کلیه امکانات آن را در خود دارد و در صورت داشتن Lingo‌ نیازی به Lindo‌ ندارید. این نرم افزار نیاز به سیستم قوی ندارد و روی یک سیستم معمولی نصب و اجرا می شود و بسیار سبک است.

 

جهت دانلود اینجا کلیک کنید


دانلود نرم افزار اکسپرت چویس Expert Choice 11

نرم افزار اکسپرت چویس Expert Choice ویژه محاسبات فازی و تکنیک‌های تصمیم گیری چندمعیاره MCDM و شاخه‌های آن MADM و MODM است. اکسپرت چویس Expert Choice برای فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP و فرایند تحلیل شبکه ANP طراحی شده است. لینک دانلود نسخه کامل این برنامه ارائه شده است. لینک دانلود نرم افزار Expert Choice از سایت مدیافایر و فورشیرد قرار داده شده است.

دانلود نسخه کامل نرم افزار Expert Choice

لینک کمکی

پسورد: parsmodir.com


دانلود نسخه قدیمی اکسپرت چویس Expert Choice

در صورتیکه سرعت اینترنت شما پائین است یا به هردلیلی می‌خواهید از نسخه Expert choice 9 استفاده کنید نسخه شماره 9 نرم افزار با حجم 7MB از لینک زیر قابل دانلود است. شماره سریال این نرم افزار نیز ارائه شده است. این کار از لحاظ اخلاقی درست نیست ولی چون سایت اکسپرت چویس کاربران ایرانی را تحریم کرده است ناچارریم.

شماره سریال نسخه شماره ۹ اکسپرت چویس در فایل دانلود موجود است.

شماره سریال نسخه شماره ۱۱ اکسپرت چویس در فایل دانلود موجود است.

دانلود نسخه کامل نرم افزار Expert Choice 9


دانلود نرم افزار اسمارت پی-ال-اس، Smart PLS

نرم افزار Smart PLS برای حل مسائل Partial Least Squares یا حداقل مربعات جزئی استفاده می‌شود. نرم افزار Smart PLS یک نرم‌افزار رایگان است. بارها دانشجویان از ما خواسته‌اند تا لینک دانلود این نرم‌افزار را در وبلاگ پژوهشگران قرار دهیم اما باید توجه کنید این نرم‌افزار را به این سادگی نمی‌توانید دانلود کنید. با آرامش مراحل زیر را طی کنید:

۱- به سایت SmartPLS.de رفته و در این سایت ثبت نام کنید.

۲- در وارد کردن اطلاعات خود دقت کنید زیرا مدیران این سایت اطلاعات شما را بررسی می‌کنند و اگر خوششان آمد!!!! برایتان کد فعال سازی ارسال می‌کنند. آنوقت می توانید نرم افزار را دانلود کنید.

۳- رمز عبور خود را فراموش نکنید. هرچندماه یکبار سریال شما منقضی شده و باید سریال جدید را از سایت دریافت کنید.


دانلود نرم افزار آماری AMOS 20 کامل و بدون محدودیت

دانلود نسخه کامل اموس AMOS

نرم افزار اموس AMOS یکی از نرم افزارهای آماری مناسب برای تحلیل داده‌های پایان نامه مدیریت و علوم انسانی است. نسخه ۲۰ نرم‌افزار اموس از وبلاگ موسسه پژوهشگران قابل دانلود است که در لینک زیر می‌توانید آن را دانلود کنید. نرم افزار تحلیل آماری اموس AMOS جهت محاسبات تحلیل عامل و مدل معادلات ساختاری استفاده می‌شود. برونداد نرم‌افزار اموس به صورت گرافیکی بوده و لذا درک مطلب را تسهیل می‌کند. نسخه IBM AMOS 20 بدون محدودیت برای دانلود ارائه شده است. این برنامه توسط شرکت IBM توسعه داده شده است که نرم افزار معروف SPSS نیز از محصولات همین شرکت است. بنابراین AMOS سازگاری زیادی با SPSS دارد و براحتی با یکدیگر تبادل داده دارند.

جهت دانلود نسخه کامل AMOS اینجا کلیک کنید:

http://www.parsmodir.com/soft/zip/amos20.zip


 

نسخه دانشجوئی AMOS

ورژن ۲۰ و نسخه های جدیدتر AMOS نیاز به چارچوب دات.نت دارند که در ویندوز XP موجود نیست. حتی زمانی که دات نت را نصب کنید بازهم نصب آموس ذر XP با پیام خطا همراه می شود. تنها راهکار پیشنهادی ما برای کاربران XP استفاده از نسخه دانشجوئی است. نسخه ۵ نرم‌افزار اموس به رایگان از سایت تولیدکننده آن قابل دانلود است که در لینک زیر می‌توانید آن را دانلود کنید. نسخه رایگان AMOS که به نسخه student یا دانشجوئی موسوم است تنها برای ۸ متغیر و ۵۴ پارامتر قابل استفاده است.

جهت دانلود نسخه دانشجویی AMOS اینجا کلیک کنید:

http://www.amosdevelopment.com/download/InstallAmosStudentVersion501.exe

 دانلود نسخه کامل و بدون محدودیت نرم افزار لیزرل LISREL Full Version 8.8

 

دانلود نسخه کامل لیزرل , LISREL Full Version

نسخه کامل یا فول ورژن نرم افزار لیزرل بدون محدودیت‌های نسخه دانشجوئی از طریق وبلاگ موسسه پژوهشگران در اختیار کاربران برای دانلود قرار داده شده است. شماره سریال و فایلهای مرتبط همراه با نسخه اصلی نرم افزار در یک فایل زیپ قرار دارد.

اکتیوکردن نسخه کامل لیزرل

ابتدا کل فایلها را از حالت زیپ خارج کنید. یک فایل زیپ دیگر نیز در فایلهای اکسترکت شده مشاهده خواهد شد. اگر فرایند اکتیوسازی را بلد نیستید کافی است فایلهائی که در این پوشه قرار دارد را کپی کرده و در پوشه ای که نرم افزار را نصب کرده‌اید منتقل کنید. دیگر نیازی به هیچ کار اضافه‌ای نیست. اگر یک کاربر حرفه‌ای هستید دستورالعملهای فایلهای راهنما را بخوانید و به پیش بروید. اگر هم یک کاربر بسیار مبتدی هستید بهتر است نسخه دانشجوئی لیزرل را دانلود کنید.

جهت دانلود نسخه کامل و بدون محدودیت Lisrel اینجا کلیک کنید:

http://www.parsmodir.com/soft/zip/LISREL8.zip


 

دانلود نسخه دانشجوئی لیزرل LISREL

لیزرل Lisrel مخفف linear structural relations است. نرم افزار تحلیل آماری لیزرل LISREL جهت محاسبات تحلیل عامل و مدل معادلات ساختاری استفاده می‌شود. نرم افزار لیزرل Lisrel مکمل نرم افزار اس پی اس اس است که در علوم انسانی و علوم اجتماعی استفاده می شود. این نرم افزار کارهای گرافیکی را بهتر از نرم افزار SPSS انجام می‌دهد. با استفاده از لینک زیر می‌توانید همواره آخرین نسخه دانشجوئی لیزرل را از سایت سازنده آن دریافت کنید. البته این نسخه محدودیت هائی دارد. می‌توانید نسخه کامل و فول ورژن لیزرل را می‌توانید از وبلاگ موسسه پژوهشگران به رایگان دریافت کنید.

جهت دانلود نسخه دانشجویی Lisrel اینجا کلیک کنید:

http://www.ssicentral.com/lisrel/downloads/LISREL88StudentSetup.exe

 

دانلود نرم افزار اقتصادی 1.Eviews V7.0.0

 

دانلود نرم افزار تحلیل و تخمین سیستم ها و مدل های اقتصادی   EViews Enterprise Edition 7.0.0.1

دانلود نرم افزار تحلیل و تخمین سیستم‌ها و مدل‌های اقتصادی – EViews Enterprise Edition 7.0.0.1

 

جهت دانلود اینجا کلیک کنید:

http://www.dl.downloadsoftware.ir/soft/karbordi/mohandesi/EViews.nterprise.Edition.7.0.0.1_downloadsoftware.ir.zip


 

EViews Enterprise Edition نام نرم افزاری حرفه ای برای اساتید و دانشجویان رشته اقتصاد می‌باشد که به وسیله آن می‌توانند در زمینه‌های مختلفی همچون اقتصاد سنجی ،  آن هم با روش‌های کاملا جدید و به روز دنیا فعالیت کنند . این نرم افزار که اولین نسخه آن توسط بانک جهانی به منظور تحلیل بر امور اقتصادی ارائه شده بود تاکنون توانسته است جایگاه خود را در میان اقتصادانان به خوبی باز کرده و از نرم افزارهای معروف در این رشته محسوب شود. این برنامه محصولی از Quantitative Micro Software می‌باشد.

ویژگی‌های این برنامه : 
۱- محاسبه سری‌های زمانی و ایجاد آن‌ها
۲- تخمین‌های خطی و غیرخطی سیستم معادلات ساده و سیستم معادلات همزمان
۳- رسم نمودارهای پراکنش دایره ای و میله ای و نقطه ای و دیگر نمودارهای کاربردی
۴- ایجاد بانک‌های اطلاعاتی
۵- تخمین مدل‌های اقتصادی به روش‌های MLE,Probit,Logit,3SLS,2SLS,TSLS,OLS,GLS که البته الگوریتم و برنامه ای که برای روش MLE نوشته شده است از کارایی کاملی برخوردار نیست و خطاهایی در تخمین مدل‌های غیر خطی دارد.
۶- استفاده از ماتریس‌ها و توابع موجود در داخل نرم افزار
۷- تخمین مدل‌های اقتصادی با روش‌های VAR و VECM
8- امکان تبادل اطلاعات با دیگر نرم افزارهای تحت ویندوز
۹- ایجاد بانک‌های اطلاعاتی
۱۰- آزمون‌های مختلف جهت دقت تخمین‌ها و بررسی وجود خطا، همبستگی، شکست ساختاری و …
۱۱- امکان برنامه نویسی در محیط نرم افزار برای تحلیل سیستم‌های کلان اقتصادی

 

آموزش مختصر برنامه:

در این نرم افزار اگر قصد تخمین یک مدل را داشته باشید ابتدا باید یک Workfile ایجاد کنید. اگر قصد ایجاد بانک اطلاعاتی داشتید می‌توانید یک Database یا پایگاه داده ایجاد و اگر قصد برنامه نویسی داشته باشید می‌توانید یک پنجره مخصوص برنامه نویسی در این نرم افزار ایجاد کنید. در این مقاله خیلی در مورد برنامه نویسی و ایجاد پایگاه داده توضیح داده نمی‌شود و بیشتر در مورد قابلیت تخمین مدل‌های اقتصادی و آماری توضیح داده می‌شود. در هنگام ایجاد Workfile شما باید نوع داده‌های خود را که به صورت مقطعی و یا سری زمانی است مشخص کنید و همچنین رنج و دامنه مشاهدات خود را تعیین کنید. در نوع داده‌های سری زمانی انتخاب‌هایی همچون داده‌های روزانه، هفتگی، ماهانه، فصلی، ۶ ماهه و سالانه وجود دارد همچنین شما می‌توانید از داده‌های ترکیبی ( Panel Data) نیز استفاده کنید.

با استفاده از دستورات نرم افزار و منوهای آن می‌توانید هر تعداد متغیر که در مدل مورد نظر برای تخمین نیاز دارید ایجاد کنید. داده‌های داخل هر متغیر را هم می‌توانید به صورت دستی در داخل نرم افزار وارد کنید و هم اینکه می‌توانید از نرم افزارهای دیگر همچون Excel وارد نرم افزار Eviews کنید که بدین منظور باید از دستور Import استفاده کنید. اگر قصد انتقال داده‌ها از Eviews به Excel را داشته باشید نیز می‌توانید از دستور Export استفاده کنید.

بعد از تخمین مدل با استفاده از منوها و یا با استفاده از دستورات نرم افزار، این نرم افزار موارد متعددی را محاسبه می‌کند. علاوه بر اینکه ضرایب تخمین و رگرسیون را بدست می‌آورد، آزمون t را برای بررسی معنی داری ضرایب نیز همزمان انجام می‌دهد و میانگین و واریانس متغیرهای مستقل و وابسته را نیز بدست می‌آورد. آزمون F را برای معنی داری کل ضرایب و تخمین انجام داده و همچنین احتمال و ضریب اطمینان برای بامعنی بودن ضرایب را محاسبه و در جدولی نتایج را نشان می‌دهد. بعلاوه پارامترهای دیگری همچون R-squared که نشان دهنده این است که درمدل تخمین خورده متغیر مستقل چه مقدار از متغیر وابسته را توضیح داده است. پارامترهای دیگر نیز در جدول نشان داده می‌شود که برای بعضی آزمون‌ها کاربرد دارند.

 جدا از پارامترهایی که در یک جدول در هنگام تخمین مدل نشان داده می‌شود شما می‌توانید آزمون‌های دیگری نیز برای بررسی دقیق تر مدل و همچنین پارامترهای دیگری از متغیرها را نیز محاسبه کنید. برای مثال آزمون Wald نشان می‌دهد که آیا ضرایب تخمین خورده در مدل معنی دار هستند یا خیر و یا از طریق این آزمون می‌توان محدودیت‌ها و فروض مختلفی بین ضرایب مثلاٌ برابری ضریب با یک مقدار خاص یا صفر بودن یک ضریب، رابطه بین دو یا چند ضریب و اینکه آیا اصلاً بین دو متغیر رابطه ای برقرار است یا خیر را تست و آزمون کنیم. با آزمون Omitted Variable شما می‌توانید تست کنید که آیا متغیری که در مدل استفاده کرده اید تاثیری در برآورد داشته است و اگر آن را از مدل حذف کنیم آیا تأثیر زیادی در دقت برآورد مدل می‌گذارد یا خیر و آزمون متعدد دیگری که کاربر با توجه به مدلی که استفاده می‌کند و هدفی که دارد می‌تواند از آن استفاده کند.

 شما می‌توانید در این نرم افزار فروضی را که در مدل‌ها مختلف و روش‌های مختلف وجود دارد را آزمون کنید و اگر در بعضی موارد این فروض نقض شدند با استفاده از نرم افزار به رفع این نقض فروض بپردازید و مدل تخمین زده خود را اصلاح کنید. برای مثال می‌توانید با استفاده از نرم افزار به شناسایی مشکلاتی همچون خود همبستگی، هم خطی، ناهمسانی واریانس و خطای تصریح بپردازید و اگر این مشکلات را در مدل تخمین زده پیدا کردید با استفاده از نرم افزار به اصلاح و رفع آن بپردازید.

 با استفاده از این نرم افزار می‌توانید سیستم‌های پویا را نیز تحلیل کنید و سیستم معادلات همزمان را که در آن یک متغیر درون زا خود تابعی از یک یا چند متغیر برون زا و چند متغیر درون زای دیگر است و دیگر متغیرهای درون زا نیز به همین ترتیب، تخمین بزنید و به تحلیل آن بپردازید.

 در این نرم افزار بسیاری از توابع و روش‌های تخمین اقتصادسنجی وجود دارد و نیازی نیست عملیات را مرحله به مرحله انجام دهید و نرم افزار به صورت اتوماتیک این مراحل را انجام می‌دهد. فراگیری این نرم افزار به تمامی‌دانشجویان رشته اقتصاد توصیه می‌شود چون تقریباً در تمامی‌پایان نامه‌ها این نرم افزار و اقتصادسنجی کاربرد داشته و تسلط بر این نرم افزار می‌تواند کمک شایانی به دانشجو نماید.


 

دانلود فایل آپدیت: اینجا کلیک کنید

http://www.dl.downloadsoftware.ir/soft/karbordi/mohandesi/EViews%20Enterprise%20Edition%207.1%20DT051210%20Update%20Only.zip

 

رمز فایل:

 www.downloadsoftware.ir

دانلود نرم افزار SPSS 21

Statistical package for social science

 

SPSS ورژن ۲۱ (جدیدترین نسخه) برای دانلود:

دانلود SPSS 21 نسخه 32 بیتی :  جهت دانلود نسخه 32 بیتی اینجا کلیک کنید

http://dl.eram.shirazu.ac.ir/index.php?dir=Software/Math_Statistical/SPSS/&file=IBM.SPSS.Statistics.21.x86.zip

دانلود spss 21 نسخه ۶۴ بیتی : جهت دانلود نسخه 64 بیتی اینجا کلیک کنید

http://dl.eram.shirazu.ac.ir/index.php?dir=Software/Math_Statistical/SPSS/&file=IBM.SPSS.Statistics.21.x64.zip

 

توجه: ورژن ۲۱ این نرم‌افزار هرگز با Windows Xp Home Edition کار نمی‌کند. در صورتی که ناچار به استفاده از این سیستم عامل هستید می‌توانید نسخه‌های قدیمی‌تر را دانلود کنید.

 

روش نصب (یکی از دو کار زیر را انجام دهید):

فایل lservrc موجود در پوشه کرک نرم افزار را در مسیر نصب قرار دهید.

C:\Programme\IBM\SPSS\Statistics\21

یا

در پنجره License Authorization Wizard هر گاه از شما مجوز درخواست شد کد زیر را وارد کنید:

QA3AW8U62Z4ZWTSPV44VXI65P59OLE547WHIQVZYWLARL9JEYQEGDUBLH8Z3ZCJAL3FLXMS98V95TSDYI7FOEXUPRR

 


 

اس‌پی‌اس‌اس(به انگلیسی: SPSS)‏، (مخفف: Statistical package for social science) نام یک نرم‌افزار رایانه‌ای است که برای تحلیل‌های آماری به کار می‌رود. «اس‌پی‌اس‌اس» مخفف «بستهٔ آماری برای علوم اجتماعی» است.

«اس پی اس اس» از جمله نرم‌افزارهایی است که برای تحلیل‌های آماری در علوم اجتماعی، به صورت بسیار گسترده‌ای استفاده می‌شود. این نرم‌افزار توسط پژوهشگران بازار و داد و ستد، پژوهشگران سلامتی، شرکت‌های نقشه‌برداری، دولتی، پژوهشگران آموزشی، سازمان‌های بازاریابی و غیره به کار می‌رود. افزون بر تحلیل‌های آماری، مدیریت داده‌ها و مستندسازی داده‌ها نیز از ویژگی‌های نرم‌افزار هستند.

آماری که نرم‌افزار پایه شامل می‌شود:

  • آمار توصیفی: جدول‌بندی شطرنجی، بسامدها، توصیفات، کاوش، آمار توصیفی نسبی
  • آمار دومتغیری: میانه‌ها، آزمون تی، تحلیل پراکنش، همبستگی، آزمون‌های غیرپارامتری
  • پیش‌بینی برآمدهای عددی: برگشت خطی
  • پیش‌بینی برای تشخیص گروه‌ها: تحلیل عاملی، تحلیل خوشه‌ای، جداکننده

انواع تحلیل‌های آماری:

آمار را می‌توان به دو دسته عملیات تقسیم کرد:

  • آمار توصیفی: شیوه‌ای است که برای خلاصه کردن مقادیر بزرگی از داده‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از این توصیف‌ها در مکالمه‌های روزمره به کار می‌روند، مثلاً اگر شما از متوسط درآمد سخن می‌گویید در حال استفاده از آمار توصیفی هستید.
  • آمار استنباطی: شیوه‌هایی است که با استفاده از آن‌ها از داده‌های جمع‌آوری شده نتیجه‌ای استنباط می‌کنیم. آمار استنباطی ما را قادر می‌سازد سوال‌هایی از نوع «آیا تفاوتی وجود دارد؟» یا «آیا رابطه‌ای وجود دارد؟» را به زبان ریاضی پاسخ دهیم.

انتخاب آزمون آماری مناسب

اس‌پی‌اس‌اس به شما نمی‌گوید چه آزمونی برای تحلیل داده‌هایتان به کار برید. اگر بخواهیم روشن‌تر بگوییم، شما باید این موارد را مورد ملاحظه قرار دهید:

  • طرحی را که مورد استفاده قرار داده‌اید.
  • تعداد متغیرهایی که دستکاری کرده یا اندازه‌گیری نموده‌اید.
  • نوع داده‌هایی که جمع‌آوری کرده‌اید.
  • در متغیرها به دنبال تفاوت هستید یا رابطه.

 دانلود ماشین حساب فوق حرفه ای (Microsoft Math V3)

این ماشین حساب یک ماشین حساب فوق حرفه ای و بسیار کاربردی می باشد که می توان توسط آن معادلات مختلف را نیز حل نمود.

جهت دانلود اینجا کلیک کنید:

http://webdownload.ir/dl2009/Microsoft_Math_v3.0.1184.1020-www.sooran.com.zip

پسورد فایل: www.sooran.com

دانلود رایگان نرم افزارهای آماری

مجموعه ای رایگان از نرم افزار های ساده آماری

جهت دانلود اینجا کلیک کنید:

http://freestatistics.info/?p=stat



پرسشنامه

پرسشنامه

  •  پرسشنامه شامل دسته ای از پرسش هاست که برطبق اصول خاصی تدوین گردیده است و به صورت کتبی یه افراد ارائه می شود و پاسخگو بر اساس تشخیص را خود جواب ها رادر آن می نویسد. هدف از ارائه پرسشنامه  کسب اطلاعات معین در مورد موضوعی مشخص است. بزرگ بودن گروه یا جامعه مورد مطالعه یکی از دلایل مهم برای استفاده از پرسش نامه است چه امکان مطالعه نمونه های بزرگ را فراهم می آورد. کیفیت تنظیم پرسشنامه دربدست آمدن اطلاعات صحیح و درست و قابل تعمیم بسیار با اهمیت است.

  • بر اساس نحوه اجرای پرسش نامه و نیز نوع سوالات پرسشنامه  می توان آنرا به دستجات متفاوت تقسیم نمود.

  •          طبقه بندی بر اساس ماهیت پرسشنامه :

  •  پرسشنامه باز: در این نوع پرسشنامه با سوالات باز روبرو هستیم.در اینجا پاسخگو می تواند بدون محدودیت هرپاسخی را که مد نظرش باشد در مورد آن پرسش بنویسد و یا در آن زمینه توضیح دهد. در اینگونه سوالات ، اطلاعات دقیق تر، کامل تر و دارای ارزش بیشتر هستند ولی طبقه بندی و نتیجه گیری از آنها مشکل تر و له تجربه زیاد نیازمند است.

  •  پرسشنامه بسته :   پرسش های بسته در این نوع پرسشنامه ارائه می شود.برای هر پرسش تعدادی گزینه و پاسخ انتخاب شده است که فرد پاسخ دهنده باید یکی از آنها رابه عنوان پاسخ بگزیند.هریک از پاسخ ها به گونه ای تنظیم شده است که در عین منطقی بودن برای آن سوال از پاسخ مربوط به دیگر سوالات مجزاست. در اینجا پاسخ ها را می توان به سرعت نوشت و تجزیه و تحلیل و طبقه بندی پاسخ ها نیز ساده تر است اما اطلاعات به دقت و کاملی پرسش نامه باز نیست.

  •          طبقه بندی بر اساس نحوه اجرا

  •           پرسشنامه همراه با مصاحبه :  این پرسشنامه همان مصاحبه انعطاف ناپذیر است که به صورت حضوری پرسش ها از افراد پرسیده می شود و پاسخ ها را پرسشگر در برگه پرسشنامه وارد می کند.

  •           پرسشنامه خود ایفا : پرسشنامه در اختیار فرد یا گروه قرار می گیرد و فرد به تنهائی و یا به صورت گروهی یه پرسش ا پاسخ می دهند .

  •            پرسشنامه پستی :  پرسشنامه برای افراد از طریق پست ارسال می شود . فرد پس از تکمیل آنرا برای محقق عودت می دهد.

  •            پرسشنامه الکترونیک :  در این نوع از پرسشنامه که به تازگی موارد استفاده از آن گسترش یافته است ، محقق با استفاده از شبکه های اطلاع رسانی و اینترنت ، اقدام به ارسال پرسشنامه الکترونیک برای افراد می کند و افراد پاسخ ها را در همان پرسشنامه وارد و با پست الکترونیک برای محقق باز می گردانند.در برخی موارد ممکن است افراد نسخه ای از پرسشنامه را چاپ کرده و بعد از پاسخگوئی به شکل پستی باز گردانند.

  •          نکات مهم در طراحی پرسشنامه

  •           داشتن یک مقدمه رسا ، جذاب و واضح در ابتدای پرسشنامه

  •           وجود پرسش های قابل فهم و خالی از ابهام

  •           خودداری از پرسش های طولانی و وقت گیر و دوپهلو

  •           خودداری از واژه ها و لغات نامانوس و نامفهوم

  •           طراحی پرسشنامه زیباودوراز کلمات زشت و زننده و تا جای ممکن دوستانه

  •           محدود بودن پرسش های زمینه ای

  •           قرار دادن پرسش های حساس و مهم در پایان پرسش نامه

  •           هر سوال فقط به یک موضوع اختصاص داشته باشد

  •           استفاده از پرسش های باز و بسته به همراه هم

  •           قرار دادن تمام پاسخ های ممکن برای پرسش های بسته

  •          مزایای پرسشنامه

  •          عدم نیاز به شحص مصاحبه کننده ، بنابراین عدم تاثیر وجود چنین شخصی

  •           ساده و ارزان

  •           سادگی طبقه بندی و تجزیه و تحلیل

  •           دقت یشتر پاسخ ها بواسطه محرمانه ماندن افراد

  •           امکان تنجام مطالعات بزرگ

  •           یکسان بودن شرایطردر زمان تکمیل

  •          معایب پرسشنامه

  •           عدم قابلیت استفاده برای بی سوادان

  •           درک نکردن مفهوم سوال

  •           امکان  ارائه تصویر کاذب توسط فرد از خود

  •           کاهش درصد پاسخ های رسیده در پرسشنامه پستی

  •           در هنگام نوشتن پرسشنامه باید  دقت نمود تا ابتدا از پرسش های زمینه ای استفاده گردد و سپس به پرسش هائی که در زمینه موضوع طراحی شده اند ، رسید.


روائی و پایائی

ابزاری که برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار میگیرد درمرحله نخست باید از روایی (اعتبار) برخوردار باشند و درمرحله دوم باید پایایی ( اعتماد ) داشته باشند .

  • روائی بدین معناست که روش یا ابزار به کار رفته تا چه حدی قادر است خصوصیت مورد نظر را درست اندازه گیری کند .

  • مثال: اگر بخواهیم شیوع کم وزنی هنگام تولد را در نوزادان یک زایشگاه بدانیم ، باید همه نوزادان تولد یافته را وزن کنیم . برای این کار می بایست از ترازوی مخصوص توزین نوزاد و آنهم ترازوی استاندارد استفاده شود

  • پایایی قابلیت تکرار روش یا ابزار اندازه گیری است . اگر روشی از پایایی برخوردار نباشد ، داده های گردآوری شده روایی ( اعتبار ) نیز نخواهند داشت  .

  • مثال :در مثال بالا باید دید با چند بار وزن کردن آیا وزن یک کودک را در هر مرحله مشابه وزن قبلی نمایش میدهد.

ضریب آلفای کرونباخ (Cronbach’s Coefficient Alpha) در پرسشنامه

 بررسی  روایی (Validity) ، پایایی (Reliability) و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (Cronbach’s Coefficient Alpha) در پرسشنامه:


در بسیاری از تحقیقات و مقالات با عبارت های روائی و پایائی بر می خوریم، در اینجا ضمن تشریحی مختصر از مفاهیم مذکور نحوه انجام آن را توضیح دهیم

مراحل بررسی صحت و سلامت پرسشنامه: پرسشنامه تحقیق می باید با توجه به اهداف تحقیق و فرضیات و سؤالات تحقیق تدوین گردد. به این منظور اولین قدم می تواند بررسی تحقیقات مشابه و نگاه به پرسشنامه های تحقیقاتی آنها باشد. بعد از تدوین پرسشنامه اولیه که با شناخت و تجربیات مجری یا مجریان تحقیق و بررسی منابع و سوابق تحقیق صورت می گیرد، این پرسشنامه که پرسشنامه ای خام محسوب می گردد به بوته آزمایش گذارده می شود.  از جمله مراحل آزمودن آن، ارائه پرسشنامه به تعدادی از افراد خبره و مطلع و کارشناس است. ضمن تشریح اهداف و فرضیات تحقیق و تشریح هدفی که از تدوین هر سؤال یا مجموعه سؤال به منظور رسیدن به آن آورده شده، از افراد خبره خواسته می شود تا نظراتشان را در مورد پرسشنامه و اصلاح آن بگویند(روشی که معمولاً در بررسی اعتبار پرسشنامه ها مورد استفاده قرار می گیرد). در مرحله بعدی تعدادی از پرسشنامه ها ( که این تعداد نسبتی از کل جامعه ما خواهد بود و تعداد آن می تواند از 5 پرسشنامه تا بیش از 30 پرسشنامه باشد) توسط افرادی نمونه از جامعه مورد نظر تکمیل می گردد. به این مرحله معمولاً «پیش آزمون» ( pre test) گفته می شود. غالباً با تکمیل تعدادی پرسشنامه محقق می تواند متوجه شود که آیا افراد جامعه مورد بررسی برداشت و درک درستی از سؤالات دارند؟ سؤالات از نظر جمله بندی و ترتیب و شکل و غیره درست تنظیم شده اند؟ در مرحله دیگر با بهره گیری از روش های آماری و نرم افزارهای مربوطه به بررسی پرسشنامه می پردازیم؛ از جمله معروف ترین این روش ها محاسبه آلفای کرونباخ( Cronbach Alpha ) است که جهت بررسی «پایایی» به کار می رود. //

هنگامی که قصد انجام تحقیقی را داریم یکی از قدم های اساسی استفاده از ابزارهای مناسب است. به عنوان مثال هنگامی که قصد بررسی شیوع کم وزنی در بین نوزادان را داریم، باید نوزادان تولد یافته را وزن کنیم. برای این کار می بایست از ترازوی مخصوص توزین نوزاد و آنهم ترازوی استاندارد استفاده شود؛ در این صورت است که می گوییم ابزار به کار رفته ما برای این تحقیق دارای «روائی» است. در این مثال چنانچه با چند بار وزن کردن، وزن هر کودک همان وزن نمایش داده شد، یا به عبارتی قابلیت تکرار داشت، می توانیم بگوییم که ابزار تحقیق ما دارای «پایداری» است.. 

با مثال فوق می توان دید که لزوم بررسی پایایی و روایی تنها به تحقیقات علوم انسانی و اجتماعی و تحقیقات پرسشنامه ای اختصاص ندارد. پرسشنامه به عنوان یک وسیله فنی در تحقیقات تجربی علوم انسانی به کار گرفته می شود و این ابزار سنجش ابتدائاً خود می باید مورد بررسی های لازم قرار گیرد و در صورت سلامت و مناسبت کافی مورد استفاده قرار گیرد. از جمله بررسی های متداول در سنجش مذکور بررسی «روایی» و«پایایی» است. 

روایی (اعتبار (validity :

آیا ابزار اندازه‌گیری مورد نظر می‌تواند ویژگی و خصوصیتی که ابزار برای آن طراحی شده است را اندازه‌گیری کند؟ به عبارت دیگر مفهوم روایی( validity )  به این سؤال پاسخ می‌دهد که ابزار اندازه گیری تا چه حد خصیصه مورد نظر را می‌سنجد. پرسشنامه‌ای (یا بطور کلی ابزار اندازه‌گیری) که مثلا برای ارزیابی «تعهد سازمانی کارکنان» طراحی شده ولی پرسش‌هایش به گونه‌ای طراحی شده‌اند که «رضایت شغلی کارکنان» را ارزیابی می‌کند روایی ندارد. هرچند ممکن است بررسی‌های آماری، پایایی مطلوب آن را نشان دهد. همین‌طور پرسشنامه‌ای که همه وجوه موضوع مورد تحقیق را در بر نگیرد قطعا دارای روایی مطلوبی نیست. موضوع روایی از آن جهت اهمیت دارد که اندازه گیری‌های نامتناسب می‌تواند هر پژوهش علمی را بی ارزش سازد.

روش بررسی روایی: بررسی روایی پرسشنامه ابتدا با بررسی منابع موجود و بررسی سوابق صورت می گیرد. سؤالات پرسشنامه می باید با توجه به اهداف، فرضیات و سؤالات تحقیق تدوین گردد. نظر کارشناسان و خبرگان می‌تواند کمک خوبی برای بهبود روایی ابزار اندازه‌گیری باشد. به این منظور پرسشنامه همراه با اهداف و فرضیات و سؤالات آن در اختیار تعدادی از افراد صاحبنظر و کارشناس در زمینه تحقیق مربوطه گذارده می شود و از آنان خواسته می شود تا نظر اصلاحی خود را در مورد سؤالات پرسشنامه ارائه دهند. علاوه بر این با پیش آزمون پرسشنامه، که در آن تعدادی پرسشنامه در جامعه مورد نظر به صورت نمونه تکمیل می گردد، می توان پی به مشکلاتی در پرسشنامه برد و با انجام اصلاحات اعتبار آن را بالا برد.

پایایی (اعتماد reliability) :

در بررسی «پایایی» هدف این است  که بدانیم ابزار اندازه‌گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی به دست می‌دهد. به بیان دیگر اگر ابزار اندازه‌گیری را در یک فاصله زمانی کوتاه چندین بار به یک گروه واحدی از افراد بدهیم نتایج حاصل نزدیک به هم خواهد بود؟ به عبارت دیگر، «همبستگی میان یک مجموعه از نمرات و مجموعه دیگری از نمرات در یک آزمون معادل که به صورت مستقل بر یک گروه آزمودنی به دست آمده است» چقدر است. برای اندازه‌گیری پایایی غالباً از شاخصی به نام «ضریب پایایی» استفاده می‌کنیم. دامنه ضریب پایایی از صفر تا 1+ است. ضریب پایایی صفر معرف عدم پایایی و ضریب پایایی یک معرف پایایی کامل است. «پایایی کامل» واقعاً به ندرت دیده می‌شود و در صورت مشاهده قبل از هر چیز باید به نتایج شک کرد.

 برای محاسبه ضریب پایایی ، شیوه‌های مختلفی به کار برده می‌شود. از جمله:

الف)  اجرای دوباره آزمون یا روش بازآزمایی   ( Test – Retest )
ب)    روش موازی یا روش آزمونهای همتا   ( Equivalence )
ج)    روش تصنیف یا دونیمه کردن آزمون   ( Split – half )
د)    روش کودر- ریچاردسون   ( Kuder – Richardson )
ه)    روش آلفای کرونباخ ( Cronbach Alpha )  

http://azrurmia.blogfa.com/post-6758.aspx

بررسی پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ:

ضریب آلفای کرونباخ توسط کرونباخ در سال 1951 ابداع شده و یکی ازمتداولترین روشهای اندازه گیری اعتماد پذیری و یا پایائی (Reliability) پرسش نامه ها است.

ضریب آلفای کرونباخ برای سنجش میزان تک بعدی بودن نگرشها ، قضاوت ها ، عقاید و سایر مقولاتی که اندازه گیری آنها آسان نیست به کار می رود. در واقع می خواهیم ببینیم تا چه حد برداشت پاسخگویان از سؤالات یکسان بوده است. اساس ضریب آلفای کرونباخ  نیز  پایه طیف ها یا مقیاس هاست. مقیاس عبارت است از دسته ای از اعداد که بر روی یک پیوستار به افراد، اشیاء یا رفتار در جهت به کمیت کشاندن کیفیتها اختصاص داده می شود. وانگهی مقیاسها جهت اندازه گیری گرایش و نگرشها به کار می رود.

رایج ترین مقیاسی که در تحقیقات اجتماعی به کار برده می شود لیکرت است و آن مقیاسی است که بر سطح سنجش در مقیاس ترتیبی که دارای تعدادی گویه ، معمولا بین 5 تا 7 گویه می باشد که به صورت منفی و مثبت سازمان یافته وتعدادآنها با هم برابر است. به هر یک از گزینه ها نمراتی، مثلاً از 7-1 ویا 6-0 یا هرشکل دیگری که با ملاحظه مثبت و منفی بودن سئوال ترتیب نیز مراعات گردد داده می شود.

مثال: نظر شما در باره سیاست خودکفایی گندم که در سال سه دهه اخیر در ایران دنبال می شود چیست؟

کاملا موافقم ...       موافقم...     نظری ندارم..        مخالفم..       کاملا مخالفم..

چون فرمول آلفای کرونباخ مب.تنی بر واریانس است، بنابراین طبق خواص واریانس به هر ترتیبی نمره داده می شود مقدار آن تغییر پیدا نمی کند .

 

هرقدر شاخص آلفای کرونباخ به 1 نزدیکترباشد، همبستگی درونی بین سؤالات بیشتر و در نتیجه پرسشها همگن ترخواهند بود. کرونباخ ضریب پایایی45% را کم، 75%  را متوسط و قابل قبول، و ضریب 95% را زیاد پیشنهاد کرده (کرونباخ1951) . در بسیاری از منابع نیز مقادیر به دست آمده بالای 7/0 در این آزمون مطلوب تلقی می‌شود‌.  بدیهی است درصورت پایین بودن مقدارآلفا، بایستی بررسی شود که با حذف کدام پرسشهای پرسشنامه مقدارآن را می توان افزایش داد.

 

آلفای کرونباخ با استفاده از رابطه زیر قابل محاسبه است:

 

Image Text

در این رابطه K تعداد پرسش‌ها و Si انحراف معیار امتیاز کل پرسش‌ها است.

http://www.papyrus.ir/Wikies/212/%D8%A2%D9%84%D9%81%D8%A7%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%A8%D8%A7%D8%AE-Cronbach%E2%80%99s-Alpha

هرقدرهمبستگی مثبت بین سؤالات بیشتر شود، میزان آلفای کرونباخ بیشتر خواهد شد و بالعکس

هر قدر واریانس میانگین سؤالات بیشتر شود آلفای کرونباخ کاهش پیدا خواهد کرد

 افزایش تعداد سؤالات تاثیرمثبت و یا منفی (بسته به نوع همبستگی بین سؤالات) بر میزان آلفای کرونباخ خواهد گذاشت

افزایش حجم نمونه باعث کاهش واریانس میانگین سؤالات در نتیجه باعث افزایش آلفای کرونباخ خواهد شد.

http://ravaninfo.persianblog.ir/post/22 /

 

روش محاسبه آلفای کرونباخ با spss : /  حمیدرضا وجدانی سایت توسعه پایدار و جغرافیا

نرم افزار spss یکی از نرم افزارهای متداول برای تعیین پایایی با یکی از روش‌های فوق ( و معمولا روش آلفای کرونباخ) می‌باشد.

هنگامی که اطلاعات پرسشنامه ها به کامپیوتر وارد شد و تعاریف داده ها و مراحل اولیه ورود داده ها در

spss صورت گرفت ، می توانیم به محاسبه آلفای کرونباخ اقدام کنیم.

مثال: در یک تحقیق در مورد گیاهان دارویی از پاسخگویان خواسته ایم که سؤالات زیر را جواب دهند.

 

 

 

خیلی

کم

کم

متوسط

زیاد

خیلی

زیاد

قایلیت کشور را در تولید گیاهان دارویی چقدر می دانید؟

 

 

 

 

 

قایلیت استان را در تولید گیاهان دارویی چقدر می دانید؟

 

 

 

 

 

 

با توجه به اینکه جامعه آماری پاسخگویان ما در حدود 100 نفر بود . ابتدا به 30 تن از آنان پرسشنامه را دادیم و خواستیم پاسخ دهند.

جهت محاسبه آلفای کرونباخ در  spss مراحل زیر را انجام می دهیم:

به قسمت Analyze سپس به قسمت Scale می رویم و به Reliability analysis می رویم.

Analyze
          Scale
                 ...  Reliability Analysis

در پنجره ای که باز می شود سؤالات مورد نظرمان را به پنجره سمت راست منتقل می کنیم.( در مثال فوق دو سؤال قابلیت استان و قابلیت کشور را به پنجره سمت راست می آوریم.) پیش گزینهspss برای model همان Alpha است و کافی است که ما بر روی Ok کلیک کنیم تا خروجی را دریافت کنیم:

جدول اول تعداد پرسشنامه های ما را که برای محاسبه به کار گرفته شده نشان می دهد Case Processing Summary و جدول دوم با عنوان Reliability Statistics ضریب آلفای کوکرانCronbach's Alpha و تعداد سؤالات N of Items  را نشان می دهد. در این خروجی ضریب آلفا .797 و تعداد سؤالات 2 بوده است. تعداد پرسشنامه ها 30مورد بوده که همه 30 مورد در تحلیل قابل استفاده بوده است.

 

Case Processing Summary

 

 

N

%

Cases

Valid

30

100.0

Excludeda

0

.0

Total

30

100.0

a. Listwise deletion based on all variables in the procedure.

 

Reliability Statistics

Cronbach's Alpha

N of Items

.797

2

 

 در مثال بالا ضریب آلفای کرونباخ .797 بوده که ضریبی قابل قبول برای تأیید پایایی است.

در پرسشنامه ها گاه تعداد زیادی از سؤالات به صورت همین تعداد طیف وجود دارد. می توان همه این سؤالات را به همان شکلی که در مثال بالا دو سؤال را مورد بررسی قرار دادیم، به یکباره بررسی کنیم. چنانچه ضریب آلفای به دست آمده کمتر از حد قابل قبول بود می توانیم یکی یکی سؤالاتی را حذف کنیم و اثر حذف آن سؤال را بر ضریب آلفای کلی ببینیم. مثال:

در تحقیقی که در بالا به عنوان مثال برای دو سؤال از سؤالات آن ضریب آلفا محاسبه شد، 10 سؤال دیگر نیز داریم که به همین شکل به صورت پنج گزینه ای هستند. البته بعضی از این سؤالات عناوین گزینه هایشان مشابه همان دو سؤال بالا است ، اما بعضی عناوین متفاوتی دارند:

 

خیلی بیشتر

می شود

کمی بیشتر

می شود

فرقی

نمی کند

کم

می شود

خیلی کم

می شود

 

به اعتقاد شما تولید گیاهان دارویی در آینده چه تغییراتی خواهد داشت؟

 

 

 

 

 

به اعتقاد شما مصرف گیاهان دارویی در آینده چه تغییراتی خواهد داشت؟

 

 

 

 

 

/  حمیدرضا وجدانی سایت توسعه پایدار و جغرافیا

وقتی چهار سؤال مثال بالا را با هم همزمان در نظر گرفته و ضریب آلفا برای آن محاسبه کردیم عدد به دست آمده ما .693 شد که جهت تأیید پایایی کم است.

 

Reliability Statistics

Cronbach's Alpha

N of Items

.693

4

 

یکی از راه های بالا بردن پایایی در پرسشنامه این است که بعضی سؤالات را از پرسشنامه حذف کنیم. در مثال از بین چهار سؤال بالا سؤال شماره چهار(مصرف) را حذف کردیم. ضریب آلفا بالاتر نرفت ، بلکه پایین تر هم آمد : (.674 )

 

Reliability Statistics

Cronbach's Alpha

N of Items

.674

3

 

وقتی از بین چهار سؤال بالا ، سؤال سوم (تولید) را حذف کردیم ضریب آلفا بالاتر رفت : (.728 )  

 

Reliability Statistics

Cronbach's Alpha

N of Items

.728

3

 

علاوه بر این روش که به صورت دستی یکی – یکی می توانیم سؤالاتی را حذف کنیم و اثر آن را در عدد ضریب آلفا ببینیم، نرم افزار SPSS این امکان را به صورت راحت تری نیز فراهم کرده است.

برای به دست آوردن خروجی مربوط به آن پس از طی مراحل مشابهی که برای گرفتن خروجی قبلی گفتیم، در پنجره مربوطه به قسمت STATISTICS می رویم و Scale if item deleted را تیک می زنیم. و سپس 0k   را می زنیم.

 

Analyze> Scale > Reliability analysis → statistic» Scale if item deleted

خروجی آن به شکل زیر خواهد بود (دو خروجی اول آن مشابه خروجی قبلی است و خروجی سوم که در statistic علامت زده بودیم تا به ما بدهد یعنی Scale if item deleted به این شکل):

 

Item-Total Statistics

 

Scale Mean if Item Deleted

Scale Variance if Item Deleted

Corrected Item-Total Correlation

Cronbach's Alpha if Item Deleted

قایلیت استان را درتولید گیاهان داروییچقدر می دانید؟

12.6667

2.368

.623

.523

به اعتقاد شما تولیدگیاهان دارویی درآینده چه تغییراتیخواهد داشت؟

12.0000

4.069

.282

.728

به اعتقاد شمامصرف گیاهاندارویی در آینده چهتغییراتی خواهدداشت؟

11.9000

3.886

.409

.674

قایلیت کشور را درتولید گیاهان داروییچقدر می دانید؟

12.4333

2.392

.660

.490

 

در خروجی حاصل شده ما نتیجه حذف یکی – یکی سؤالات را می بینیم. در جدول مربوطه ستون آخر ضریب آلفا است. ضریب آلفایی که با حذف هر یک از سؤالات حاصل می شود. مثلاً می بینیم که با حذف سؤال اول( قابلیت استان در تولید)  ضریب آلفا  .523 خواهد شد ( ضریب آلفای سه سؤال باقی مانده این عدد خواهد بود) و به همین تر تیب به ما نشان می دهد که با حذف هر یک از سؤالات  ضریب آلفای ما چند خواهد بود. در این جدول نیز می توانیم ببینیم که با حذف سؤال دوم (به اعتقاد شما تولید گیاهان دارویی در آینده چه تغییراتی خواهد داشت؟) ضریب آلفا به .728 افزایش می یابد.  بدون حذف هیچیک از سؤالات ضریب آلفا همان عدد .693 است که قبلاً هم در قسمت بالا دیده بودیم.

 

Reliability Statistics

Cronbach's Alpha

N of Items

.693

4

 

 

 

 

لازم به ذکر است در صورتیکه پرسشنامه مورد بررسی دارای سوالات 5 گزینه ای و 2 گزینه ای باشد، باید برای هر کدام از حالتها ضریب آلفای جداگانه ای محاسبه گردد، چرا که ممکن است برای سوالات 5 گزینه ای آلفا مورد قبول باشد ولی برای برای 2 گزینه ای مورد قبول واقع نگردد.

اغلب در مقالات و تحقیقات انجام شده در ایران توضیح کافی در مورد بررسی پایایی پرسشنامه ارائه نمی گردد. حتی در مواردی که نحوه بررسی پایایی ، استفاده از آلفای کرونباخ بیان می گردد شرح کافی در مورد آن ارائه نمی شود. این در حالی است که در بعضی از همین گزارشات تحقیقی یا مقالات و یا پایان نامه ها شرح مفصلی از بعضی موارد غیر لازم ارائه شده است. در بسیاری از این تحقیقات نیز اصل پرسشنامه ی تحقیق ، که می تواند مبنا و معیاری برای ارزیابی نتایج تحقیق توسط بهره برداران باشد ارائه نمی شود. همچنین این پرسشنامه ها برای بسیاری از بهره برداران و محققینی که پس از آن قصد انجام تحقیق یا ادامه آن را دارند می تواند به اندازه خود نتایج تحقیق اهمیت داشته باشد. پنهان کاری در ارائه پرسشنامه تحقیق و عدم تشریح کافی در مورد نحوه بررسی روائی و پایائی پرسشنامه می تواند شک بر انگیز باشد. در شرایطی که محققین ما غالباً خود به طراحی پرسشنامه ها اقدام می کنند و پرسشنامه های استاندارد شده ی از پیش آماده در اکثر موارد موجود نیست، تهیه پرسشنامه و آزمون های اولیه مربوط به آن اهمیت تعیین کننده ای در نتایج تحقیق دارد و قسمت عمده ای از چنین تحقیقاتی را شامل می شود و لذا لازم است همراه با معرفی روش ، نتایج و مستندات آن نیز ارائه گردد.

 

آلفای کرونباخ در اس پی اس اس spss

دانشجویانی که قصد دارن کارهای  آماری پایان نامه را انجام بدن قبل از هر تحلیل آماری باید مطمئن شویم که پرسشنامه تحقیق از روایی Validity   و پایایی Reliability لازم برخوردار است

منظور از روایی پرسشنامه این است که آیا پرسشنامه تحقیق آن چیزی را که باید بسنجد مورد سنجش قرار می دهد یا اینکه پرسشها چیز دیگری که موضوع تحقیق نیست می سنجد؟

پژوهشگران توجه کنند که اس پی اس اس spss نمی تواند میزان روایی پرسشنامه را تعیین کند برای روا بودن پرسشنامه تحقیق از نظر کارشناسان و خبرگان استفاده می شود همین که از پرسشنامه های استاندارد بین المللی استفاده شود و در پایان نامه ذکر شود که استاد راهنما و داور روا بودن پرسشنامه را تایید کردند کافی است.

ولی برای تعیین میزان پایا بودن پرسشنامه می توان از نرم افزار spss اس پی اس اس استفاده کرد. پایایی به این موضوع اشاره دارد که اگر نمونه گیری های زیادی صورت گیرد نتیجه تحقیق پایدار می ماند و نتیجه های گوناگونی به دست نمی آید.

معمولا برای به دست اوردن پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده می گردد. معمولا به دلیل پیچیدگی محاسبه این ضریب پژوهشگران از نرم افزار  spssاس پی اس اس برای محاسبه آن استفاده میکنند. توجه شود که ضریب آلفای کرونباخ باید بیشتر از 0.7 باشد تا بتوان گفت پرسشنامه از  پایایی  برخوردار است.

در ادامه این مطلب به چگونگی به دست آوردن ضریب آلفای کرونباخ در  نرم افزار اس پی اس اس spss می پردازم.

بعد از اینکه داده های پرسشنامه را در spss اس پی اس اس وارد کردید از منوی آنالیز (Analyze) به منوی Scale بروید . سپس زیر منوی  Reliability Analysis  را انتخاب کنید تا کادر محاوره تحلیل پایایی باز شود. سپس هریک از متغیرهای مربوط به سوالات پرسشنامه را به چهار گوش item منتقل کنید بررسی کنید که حتما در زیر پنجره در بخش model گزینه alpha  انتخاب شده باشد. Ok را کلیک کنید و نتایج را در خروجی اس پی اس اس  spss  مشاهده نمایید.

اگر ضریب آلفای بدست آمده در خروجی اس پی اس اس spss  0.7 یا بیشتر باشد پرسشنامه شما از پایایی لازم برخوردار است ولی اگر مقدار الفای بدست آمده کمتر از 0.7 یاشد بهتر است که سوالاتی را که میزان پایایی را کاهش می دهند شناسایی کنید واز پرسشنامه حذف نمایید تا ضریب آلفا افزایش یابد. البته در بعضی از تحقیقات و پرسشنامه ها ضریب آلفای بالای 0.6 را نیز قابل قبول می دانند.

برای شناسایی سوالاتی که موجب کاهش پایایی پرسشنامه میشوند در نرم افزار اس پی اس اس spss   به کادر reliability analyse  بروید و روی گزینه statics  کلیک نمایید.

اگر پایایی پرسشنامه در حد مطلوب نباشد با تشخیص سوالات زائد، باید مقدار پایایی را به حد مطلوب برسانید . این امکان در اس پی اس اس spss وجود دارد که بتوان وضعیت هر سوال را از نظر پایایی در مجموعه سوالات بررسی کرد. برای این که بخواهید اثر حذف هر سوال را بر ضریب آلفا معین کنید و در مورد حذف سوالات اضافه تصمیم بگیرید، در کادر محاوره statics گزینه Scale if item delete را انتخاب نمایید.

کلید ok را فشار دهید تا به قسمت خروجی اس پی اس اس spss  بروید.

در خروجی اس پی اس اس spss  سه جدول وجود دارد. در جدول اول خروجی spss  مقدار افای کرونباخ کلی پرسشنامه وجود دارد. در جدول دوم میانگین ها و انحراف معیار تک تک سوالات پرسشنامه می آید. و در نهایت در جدول سوم item total statics   در ستون اول نام متغیرها (سوالات) و شاخص های ستون های بعدی در صورت حذف این متغیر آمده است. در ستون دوم میانگین امتیازات هر سوال پس از حذف سوال مورد نظر، در ستون سوم واریانس امتیازات، در ستون چهارم همبستگی بین متغیرها و در ستون پنجم مقدار آلفای کرونباخ را با توجه به حذف متغیر مورد نظر را شاهد هستید.